YouTube üzerinden gelir elde eden kişilerin hangi vergi yükümlülükleri ve vergi avantajları bulunmaktadır?
- Tarih
- Okunma 0
YouTube üzerinden gelir elde eden kişilerin hangi vergi yükümlülükleri ve vergi avantajları bulunmaktadır?

Azerbaycan Cumhuriyeti’nde ikamet eden bir gerçek kişiyim. YouTube kanalım aracılığıyla Google AdSense üzerinden gelir elde ediyorum ve vergi yükümlülüklerimi eksiksiz ve yasalara uygun şekilde yerine getirmek istiyorum. Bu gelir için hangi vergi rejimi ve oranı uygulanmaktadır? Vergi yükünü yasal yollarla azaltmak için hangi vergi avantajları bulunmaktadır? Vergi Kanunu’nun 102.1.30-1. maddesi (yıllık 45.000 manata kadar olan gelirin %75’inin vergiden muaf tutulması) benim gelirime uygulanmakta mıdır? Bu durumda limited şirket (MMC) kurmak vergi açısından avantajlı mıdır?
Ekonomi Bakanlığına bağlı Devlet Vergi Hizmetinden yapılan açıklamada, başvuruda belirtilen faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edildiği bildirilmiştir. Vergi Kanunu’nun 33.4. maddesine göre, tüzel kişi kurmadan ticari faaliyet yürüten gerçek kişi, faaliyete başlamadan önce vergi kaydı yaptırmak amacıyla vergi dairesine başvuruda bulunmalı (VÖEN almalı) ve elde ettiği gelir üzerinden vergisini devlet bütçesine ödemelidir.
Gerçek kişi, vergi dairesine “Gerçek Kişinin Vergi Kaydı Başvurusu”nu sunarak vergi mükellefi olarak kaydedilebilir. Ücretsiz kayıt işlemleri ASAN xidmət merkezlerinde, bu merkezlerin bulunmadığı şehir ve ilçelerde ise mükellef hizmet merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.
Vergi yükümlülükleri, vergi kaydı sırasında sunulan başvuruda seçilen vergilendirme sistemine ve ortaya çıkan vergilendirme konularına bağlı olarak ilgili vergilerden (basitleştirilmiş vergi, gelir vergisi veya KDV) oluşmaktadır.
Ayrıca, Vergi Kanunu’nun 108.1. maddesine göre, bu bölüm kapsamında gider olarak kabul edilmeyen harcamalar dışında, gelirin elde edilmesiyle ilgili tüm giderler ve mevzuatta öngörülen zorunlu ödemeler gelirden düşülebilir. Gelirden düşülecek giderlerin mevzuatta belirlenen usule uygun olarak belgelendirilmesi gerekmektedir. Yasal olarak belgelendirilmeyen giderlerin gelirden düşülmesine izin verilmemektedir.
Vergi Kanunu’nun 102.1.30-1. maddesine göre, söz konusu maddede belirtilen faaliyet türleriyle uğraşan gerçek kişilerin bu faaliyetlerden takvim yılı içerisinde elde ettikleri gelirlerin (giderler dikkate alınmaksızın) 45.000 manata kadar olan kısmının %75’i gelir vergisinden muaf tutulmaktadır. Mükellefin emtiasız işlemler gerçekleştirmesi hâlinde, söz konusu vergi avantajı bu işlemlerden elde edilen gelirlere uygulanmamaktadır.
Ayrıca, Vergi Kanunu’nun 218.5.10. maddesine göre, vergi dairesinde mükellef olarak kayıtlı olmayan kişilere (halka) sunulan işler ve hizmetler dışında, iş yapan ve hizmet sunan kişiler basitleştirilmiş vergi mükellefi olamazlar.
Başvuruda belirtilen gelirlerin yalnızca YouTube video barındırma platformu tarafından ödendiği ve bireysel girişimci olarak başka bir tüzel kişiye hizmet sunduğunuz dikkate alındığında, basitleştirilmiş vergi mükellefi olma hakkınız bulunmamaktadır. Bu nedenle yalnızca gelir vergisi mükellefi olarak faaliyet göstermeniz gerekmektedir.
Ayrıca, ilgili konularda vergi mevzuatının doğru uygulanması açısından, faaliyetin fiilî koşullarını yansıtan bilgiler ve destekleyici belgelerle birlikte mükellefin kayıtlı olduğu vergi dairesine başvurulmasının uygun olduğu belirtilmiştir.
Dayanak: Vergi Kanunu’nun 33, 34, 102.1.30-1 ve 218.5.10. maddeleri.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nde ikamet eden bir gerçek kişiyim. YouTube kanalım aracılığıyla Google AdSense üzerinden gelir elde ediyorum ve vergi yükümlülüklerimi eksiksiz ve yasalara uygun şekilde yerine getirmek istiyorum. Bu gelir için hangi vergi rejimi ve oranı uygulanmaktadır? Vergi yükünü yasal yollarla azaltmak için hangi vergi avantajları bulunmaktadır? Vergi Kanunu’nun 102.1.30-1. maddesi (yıllık 45.000 manata kadar olan gelirin %75’inin vergiden muaf tutulması) benim gelirime uygulanmakta mıdır? Bu durumda limited şirket (MMC) kurmak vergi açısından avantajlı mıdır?
Ekonomi Bakanlığına bağlı Devlet Vergi Hizmetinden yapılan açıklamada, başvuruda belirtilen faaliyetin ticari faaliyet olarak kabul edildiği bildirilmiştir. Vergi Kanunu’nun 33.4. maddesine göre, tüzel kişi kurmadan ticari faaliyet yürüten gerçek kişi, faaliyete başlamadan önce vergi kaydı yaptırmak amacıyla vergi dairesine başvuruda bulunmalı (VÖEN almalı) ve elde ettiği gelir üzerinden vergisini devlet bütçesine ödemelidir.
Gerçek kişi, vergi dairesine “Gerçek Kişinin Vergi Kaydı Başvurusu”nu sunarak vergi mükellefi olarak kaydedilebilir. Ücretsiz kayıt işlemleri ASAN xidmət merkezlerinde, bu merkezlerin bulunmadığı şehir ve ilçelerde ise mükellef hizmet merkezlerinde gerçekleştirilmektedir.
Vergi yükümlülükleri, vergi kaydı sırasında sunulan başvuruda seçilen vergilendirme sistemine ve ortaya çıkan vergilendirme konularına bağlı olarak ilgili vergilerden (basitleştirilmiş vergi, gelir vergisi veya KDV) oluşmaktadır.
Ayrıca, Vergi Kanunu’nun 108.1. maddesine göre, bu bölüm kapsamında gider olarak kabul edilmeyen harcamalar dışında, gelirin elde edilmesiyle ilgili tüm giderler ve mevzuatta öngörülen zorunlu ödemeler gelirden düşülebilir. Gelirden düşülecek giderlerin mevzuatta belirlenen usule uygun olarak belgelendirilmesi gerekmektedir. Yasal olarak belgelendirilmeyen giderlerin gelirden düşülmesine izin verilmemektedir.
Vergi Kanunu’nun 102.1.30-1. maddesine göre, söz konusu maddede belirtilen faaliyet türleriyle uğraşan gerçek kişilerin bu faaliyetlerden takvim yılı içerisinde elde ettikleri gelirlerin (giderler dikkate alınmaksızın) 45.000 manata kadar olan kısmının %75’i gelir vergisinden muaf tutulmaktadır. Mükellefin emtiasız işlemler gerçekleştirmesi hâlinde, söz konusu vergi avantajı bu işlemlerden elde edilen gelirlere uygulanmamaktadır.
Ayrıca, Vergi Kanunu’nun 218.5.10. maddesine göre, vergi dairesinde mükellef olarak kayıtlı olmayan kişilere (halka) sunulan işler ve hizmetler dışında, iş yapan ve hizmet sunan kişiler basitleştirilmiş vergi mükellefi olamazlar.
Başvuruda belirtilen gelirlerin yalnızca YouTube video barındırma platformu tarafından ödendiği ve bireysel girişimci olarak başka bir tüzel kişiye hizmet sunduğunuz dikkate alındığında, basitleştirilmiş vergi mükellefi olma hakkınız bulunmamaktadır. Bu nedenle yalnızca gelir vergisi mükellefi olarak faaliyet göstermeniz gerekmektedir.
Ayrıca, ilgili konularda vergi mevzuatının doğru uygulanması açısından, faaliyetin fiilî koşullarını yansıtan bilgiler ve destekleyici belgelerle birlikte mükellefin kayıtlı olduğu vergi dairesine başvurulmasının uygun olduğu belirtilmiştir.
Dayanak: Vergi Kanunu’nun 33, 34, 102.1.30-1 ve 218.5.10. maddeleri.
az
en
ru